Мозамбик отново на прицел: Циклонът Кенет причинява тежки наводнения

За втори път след няколко седмици Мозамбик е ударена от ураган. Загинала е жена. Най-малко трима души загинаха на Коморските острови

Снимка: Guillem Sartorio/Bloomberg Снимка: Guillem Sartorio/Bloomberg

Няколко седмици след опустошителния циклон Идай следващият тропически ураган връхлетя Мозамбик. С 225 километра в час Кенет е атакувал северната провинция Кабо Делгадо на по суша, заяви координаторът на ООН за извънредни ситуации Марк Лакок. По данни на органа за гражданска защита INGC жена е била убита от падащо дърво в северния град Пемба. Това пише германският седмичник Die Zeit.

Прекъсване на захранването, потъващи кораби

Много домове в района на Макомия в провинция Кабо Делгадо са унищожени. Четири кораба са потънали пред град Палма, смъртните случаи не са съобщени. Електроенергията е прекъсната във всички области в северната част на страната.

Кенет може да нанесе нов голям хуманитарен удар, продължи Лакок. Покривите бяха пометени от къщите, силният дъжд предизвика  значителни наводнения. Това е първият път от началото на архивите, в който източноафриканската страна е била засегната от два циклона за един сезон.

Президентът Филипе Нюси призова към мълчание. "Жителите на Мозамбик знаят как да се справят с такива бедствия", каза той в телевизионно участие. Правителството ще мобилизира ресурси, за да реагира адекватно на ситуацията.

На ваканционния остров Ибо около 90% от къщите са били разрушени, сочат данни на органа за гражданска защита. Други райони са слабо засегнати. Службата за спешна помощ се включи срещу опустошително въздействие. В особено застрашени райони на най-малко 30 000 души е подсигурена безопасност. Полетите бяха отменени, училищата останаха затворени.

Категория четири от пет

Преди Кенет да се сблъска с Мозамбик, се е преместил към в островната държава на Коморските острови, където трима души загинаха от бурята, както обяви чрез Twitter Агенцията за спешна помощ на ООН (OCHA). Там имаше също така поне 20 ранени и наводнени и тежки щети върху къщите. По предварителни оценки най-малко 1000 души са били временно без подслон, повечето от тях деца. По данни на Световната метеорологична организация (WMO) Кенет се премества с четвърта категория от максимум пет над Коморските острови.

 Едва до средата на март Идай остави следи от опустошения в центъра на Мозамбик. Около 600 души загинаха, стотици хиляди хора бяха временно бездомни, наводненията разрушиха земеделската земя на около половин милион фермери. Съседните страни Зимбабве и Малави също бяха засегнати.

Последни новини
Още от Новини от света