Sony прогнозира 9,4% спад в приходите за 2020 г.

Голяма част от продуктите на компанията започват да издишат

Логото на Sony в Токио Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg Логото на Sony в Токио Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Sony Corp. затваря един 5-годишен цикъл на растеж, който е тясно свързан с игралната конзола PlayStation 4 (PS4). Това води до сериозен отлив на приходи, според прогнозите на вътрешни и външни анализатори за първото тримесечие на 2020 г., пише Ройтерс.

През изминалите 2 години Sony отчете някои рекордни успехи на световния пазар, но бъдещето на този етап не изглежда особено светло. Очакванията са в началото на новата година приходите да спаднат с цели 9,4% до 810 млрд. йени или 7,25 млрд. долара.

Google и Apple може да се каже, че носят известна отговорност за това, тъй като двете компании готвят нови игрални стрийминг услуги, което няма как да не удари по продажбите на PS4. Освен това новото поколение на конзолата вече се разработва, което значи, че дните на старата платформа са преброени. Само за изминалата година PS4 и услугите към нея носят 311 млрд. йени, което се равнява на 1/3 от целия приход на Sony за 2019 г.

Още по темата

Бизнесът с полупроводниците на японската компания се очаква да запази позициите си, което е добра новина, защото в продължение на години тежеше на ръководството със загубите си. Приходите от сектора са за 144 млрд. йени, а прогнозите са за 145 млрд. йени през идната година.

Хедж фондът Third Point LLC увеличава своя дял в Sony Corp., а основателят му Даниел Льоб възнамерява да се откаже от част от портфолиото на корпорацията. И по-конкретно от филмовото студио. Льоб дори вече преговаря за потенциален купувач, въпреки съпротивата на изпълнителния директор на Sony Кениширо Йошида. Според него, киното разполага с нужния потенциал, за да може Sony Pictures са обърне посоката на вятъра. Вместо това той предлага продажбата на бизнеса със смартфони, където Xperia отдавна изгуби битката с iPhone, Samsung и Huawei на световния пазар.

Изглежда, че почти всички яйца са в кошницата на PlayStation, защото дори традициите на Sony в производството на телевизори и домашни аудиосистеми са в миналото.

Последни новини
Още от Новини от света