Renault и Nissan отново планират сливане

Новият президент на френската компания работи усилено по въпроса

Логото на Nissan в Токио Снимка: Kentaro Takahsahi/Bloomberg Логото на Nissan в Токио Снимка: Kentaro Takahsahi/Bloomberg

Две от най-големите автомобилостроителни компании са рестартирали преговори за сливане в опит да увеличат конкуренцията на световния пазар.

Новият президент на Renault Жан-Доминик Сенар не си губи времето и само няколко месеца след назначението си отправя оферта към японските си партньори, пише Bloomberg.

Всяка от двете компании ще получи по 50% от новия конгломерат, включително и в борда на директорите, казват запознати със случая. Това може да се окаже условието, което Карлос Гон, бивш президент на френската компания, така и не успя да изпълни, за да осъществи плана.

Още по темата

Към момента Renault притежава 43% от Nissan, а японският автомобилостроител има само 15% от другата компания и то без членове в борда на директорите.

През седмицата Nissan публикува прогноза, че няма да успее да покрие очакванията за печалба през годината, а Renault отчете спад на продажбите за първата четвърт от 2019 г. Смята се, че това е плод на слабите инвестиции от двете страни в посока електромобилите.

Припомняме, че Гон е обвинен в източване на средства от Nissan през последните 20 години, което до известна степен обяснява скептицизма в компанията срещу всяко предложение от френска страна.

Последни новини
Още от Новини от света