Близо 700 полета в Скандинавия са отменени след пилотска стачка

Над 72 000 пътници чакат разрешаване на проблема

Модел на самолет на скандинавските авиолинии Снимка: Mikael Sjoberg/Bloomberg Модел на самолет на скандинавските авиолинии Снимка: Mikael Sjoberg/Bloomberg

Пилотските профсъюзи на Скандинавския полуостров обявиха ефективна стачка в навечерието на уикенда и така цели 673 полета на авиокомпанията SAS AB са временно отменени, пише Bloomberg.

Стачката обхваща вътрешни, европейски и далечни авиолинии, което означава, че повече от 72 000 пътници стоят заклещени на летищата из Швеция, Дания и Норвегия.

Причината за протеста е, че бюджетът на авиокомпаниите в региона е до такава степен притиснат, че се налагат съкращения, за да се избегне фалит. Това се отразява най-вече на пилотите, след като ръководството на компаниите оряза първо техните заплати.

Още по темата

Wow Air наскоро обяви фалит, а следващата застрашена авиокомпания е SAS AB. Именно нейните пилоти отказват да летят в момента.

Преговорите с профсъюзите се водят от март насам, но изглежда допирните точки все още са прекалено раздалечени, въпреки уверението от норвежката Air Shuttle ASA, че няма да указва повече натиск върху пазара в следващите 12 до 18 месеца, за да може конкуренцията да преструктурира редиците си.

Стачката обхваща 70% от полетите на SAS, а останалите 30% се движат с нормално разписание, тъй като се извършват от външни партньори.

Последни новини
Още от Новини от света