Подкрепата към ЕС остава под 50% в Италия, Чехия и Великобритания

Най-голямо одобрение блокът получава от холандците

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Ако референдум за членството в Европейския съюз (ЕС) бъде проведен сред страните членки на блока днес, мнозинство за оставане в рамките му би било трудно да се постигне сред гражданите на Великобритания, Чехия и Италия, сочат данни на последно проучване на „Евробарометър“, публикувано от Европейския парламент в четвъртък, пише Euractiv.

45% от британците, 47% от чехите и 49% от италианците подкрепят членството на страните си в ЕС, докато респективно за напускането му са съответно 37, 24 и 19%.

Процентът на италианците, които посочват, че не са сигурни, е 32, на чехите – 29, а на британците – 18.

Все пак по-голямата част от гражданите на страните членки на блока предпочитат да останат част от европейското семейство.

Най-голяма подкрепа блокът получава от холандците (86%), както и от жителите на Ирландия и Люксембург – съответно по 83%. 81% от гражданите на Швеция също предпочитат да останат в рамките на ЕС, както и 80% от германците.

В случая с Италия авторите на изследването отбелязват, че резултатите са „окуражаващи“, тъй като гласовете за оставане в ЕС са се увеличили с 5 процентни пункта през последните шест месеца за сметка на тези за оттегляне. 

Изследването е публикувано по-малко от месец преди старта на европейските избори на 23 май. В проучването са взели участие 27 973 европейци в периода между 19 февруари и 4 март, като в 13 европейски държави се наблюдава увеличение на нерешимостта на гласоподавателите относно оставането им в ЕС, включително и в Кралството.

Трябва да се отбележи, че въпреки негативните отзиви от някои страни, средно 68% от участниците в изследването посочват, че държавите им имат полза от участието си в ЕС, което е най-високото ниво на одобрение от 1983 г. насам.

Но въпреки преобладаващите позитивни мнение за европейския проект, има и много анкетирани, които не са доволни от настоящата ситуация.

Половината от европейците смятат, че нещата се развиват в неправилна посока, особено гърците и французите (66%), както и италианците (58%) и чехите (56%).

Още повече, само 51% смятат, че гласът им има значение в рамките на ЕС, сравнено с 62% в рамките на собствените им държави.

От части поради тази причина все повече европейци (27%) се чувстват несигурни и виждат блока като нещо, което е „нито добро, нито лошо“.

Последни новини
Още от Новини от света