Ким Чен-ун пристигна в Русия за първата си среща с Владимир Путин

Севернокорейският лидер ще потърси руската подкрепа, след като разговорите му с американския президент не постигнаха напредък

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун. Снимка: Pool/Bloomberg Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун. Снимка: Pool/Bloomberg

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун пристигна във Владивосток в сряда, търсейки подкрепа в трудните си отношения с американския президент Доналд Тръмп в лицето на руския си колега Владимир Путин, пише Bloomberg.

Срещата между Путин и Ким ще се проведе в четвъртък, като двамата ще разговарят за пръв път след встъпването в длъжност на севернокорейския лидер през 2011 г.

Посещението на Ким в Русия се случва почти година след поканата на Кремъл, като една от целите му е да покаже, че Северна Корея има и алтернативни източници на подкрепа, след като по-рано тази година срещата между Ким и Тръмп в Ханой беше прекратена предварително поради липсата на напредък в преговорите Вашингтон-Пхенян, който да даде ясен път на Северна Корея за избягване на икономическото ембарго.

Вероятно е обаче да се наложи севернокорейският лидер да се задоволи с обещанията за дипломатическа и икономическа подкрепа от Русия, тъй като едва ли президентът Путин ще предприеме действия, които да нарушат санкциите на САЩ или да създадат какъвто и да е нов спор между Вашингтон и Кремъл.

Ким и Путин не възнамеряват да правят съвместни изявления или да подписват споразумения, посочи Юрий Ушаков, помощник на руския президент във външната политика.

Според изказване на севернокорейския лидер пред Vesti TV срещата ще бъде „стартовата точка за продуктивни разговори за сътрудничество“.

Още по темата

 

Последни новини
Още от Новини от света