Въвеждат полицейски час в Шри Ланка заради експлозиите

Достъпът до социални медии е ограничен

Снимка: Chamila Karunarathne/Anadolu Agency via Getty Images Снимка: Chamila Karunarathne/Anadolu Agency via Getty Images

Няколко експлозии разтърсиха Шри Ланка в неделята на Великден, като над 138 са жертвите след атаките в църкви и хотели - най-тежката сцена на насилие в страната след края на гражданската война преди десетилетие, пише Bloomberg.

Правителството въведе полицейски час в цялата страна, докато силите на реда провеждат разследване на атаките. Представител на властите посочи, че отговорните за атентатите вече са идентифицирани, като малко по-късно стана ясно, че седем души са задържани. Достъпът до социални платформи, включително Facebook и Whatsapp, също беше преустановен. 

За момента никои не е поел отговорност за експлозиите. 

Атаките маркират завръщането на насилието в 21-милионната страна, която все още се възстановява от бруталната 26-годишна гражданска война, приключила през 2009 г., отнела живота на над 100 хил. души. Етническите и религиозни разделения съществуват в островната държава от десетилетия.

По-рано днес в Шри Ланка бяха взривени три църкви, в които се провеждаха чествания на католическия Великден, както и два хотела. Всички великднески литургии, предвидени за днес, са отменени, обявиха от католическата архиепископия в Коломбо.

Учебните занимания, които трябваше да започнат след празниците в понеделник, също са отменени до сряда, съобщиха от Министерството на образованието в страната.

Още по темата

 

Последни новини
Още от Новини от света