Украйна се готви да избере за президент най-гледания комик в страната

Володимир Зеленски спечели почти двойно повече подкрепа от настоящия украински лидер Петро Порошенко още на първия тур на изборите

Снимка: Taylor Weidman/Bloomberg Снимка: Taylor Weidman/Bloomberg

Жителите на Украйна се готвят да изберат най-гледания в страната комик за президент на фона на липсата на напредък по ключови теми след 5-годишното управление на настоящия лидер Петро Порошенко, пише Bloomberg.

41-годишният телевизионен комик Володимир Зеленски най-вероятно ще спечели с мнозинство втория тур на президентските избори в неделя, сочат последни проучвания на общественото мнение. Въпреки политическата кампания на Порошенко, изпълнена с множество обещания за евентуалния му следващ мандат, още на първия тур на президентските избори Зеленски успя да спечели почти двойно по-голяма подкрепа от украинците.

На провелите се на 31 март избори Зеленски беше подкрепен от малко над 30% от обществото, докато гласувалите за президента Порошенко бяха 15,95%, а разликата между него и третия кандидат-президент беше едва близо 3%. 

“Хората са разочаровани от стария елит, който не се доказа след революцията”, посочи Юрий Якименко, анализатор в Центъра за икономически и политически изследвания “Разумков” в Киев. "Зеленски представи себе си като популистки политик в опозиция на старите автократи. Той и хората се оказаха от едната страна, от другата са старите политици”, добави анализаторът в телефонен разговор за Bloomberg.

Още по темата

Още по темата

 

Последни новини
Още от Новини от света