Юнкер: Меркел може да заеме висококвалифицирана позиция в ЕС

За председателя на ЕК правилната стъпка е трансфер на канцлера от Берлин в Брюксел

Photographer: Alex Kraus/Bloomberg Photographer: Alex Kraus/Bloomberg

Ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер смята, че е възможно след края на мандата ѝ Ангела Меркел да поеме роля на европейско равнище. „Не мога да си представя, че Ангела Меркел ще изчезне в небитието", казва Юнкер в интервю за медиите от издателство Funke. „Тя е не само почтена личност, но и истинско произведение". С оглед на възможната ѝ позиция в ЕС той добавя, че тя трябва да е „висококвалифицирана".

През последните месеци постоянно се спекулира за трансфер на Меркел към Брюксел. Въпреки това канцлерът заяви, че не се стреми към нови политически позиции. След европейските избори в края на май мястото на Юнкер начело на Европейската комисия ще трябва да бъде заето от нов човек, както и поста на ръководителя на съвета Доналд Туск. Юнкер настоява, че най-силната партия след европейските избори трябва да определи или поне да предложи кой да е председателят на Комисията. „Аз съм голям привърженик на този модел“, каза той. 

Още по темата

Християндемократът от Люксембург решил да не иска втори мандат. Неговият мандат приключва на 31 октомври. На въпроса какво иска да прочете в историческите книги за себе си, той отговаря: „Че съм положил честни усилия". И добавя: „Може би е хубаво да добавим някои неща – че подреди някои неща".

Нещо повече - председателят на Европейската комисия все още вижда опасност от нерегламентирано напускане на британците на Европейския съюз. „Все още съществуват опасения, че може да имаме твърд Brexit без договорни споразумения", каза Юнкер.

Това би имало дълготраен икономически ефект. Великобритания сега трябва да се възползва от новия краен срок „до 31 октомври, а не да го похаби отново". Неограничен брой пъти отлагане няма да има, каза още Юнкер. „Най-доброто решение би било британците да приемат споразумението за оттегляне в договореното време“.

Предоговаряне на неприетото в Камарата споразумение за излизането няма да има, потвърди Юнкер. Може да се говори само за придружаващо политическо изявление за бъдещите отношения, а ЕС трябва да бъде подготвен за мек, както и за твърд Brexit, поясни още Юнкер.

„Във всеки случай излизането ще има отрицателни последици - за британците повече, отколкото за ЕС". Според него няма да има решение в смисъла на единния пазар. „Отговорността за това виждам на 100% при британската страна".

Британският премиер Тереза Мей в момента преговаря с опозиционната лейбъристка партия за излизане от безизходицата в Парламента, за да се избегне излизане от ЕС без споразумение.

Последни новини
Още от Новини от света