Сръбският вицепремиер: Белград ще се сближи с Пекин въпреки възраженията на ЕС

Бившата югославска република смята да подпише споразумение с Китай следващата седмица

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Сърбия ще продължи да търси по-близко сътрудничество с Китай въпреки възраженията на Европейския съюз (ЕС), като възнамерява да сключи споразумение с азиатската страна по време на срещата за инициативата „Един пояс, един път“, която ще се проведе следващата седмица в Пекин, посочи сръбският вицепремиер Ивица Дачич, цитиран от Bloomberg.

Връзките с Пекин „не се посрещат с ентусиазъм от Брюксел“, коментира Дачич по време на бизнес конференция с китайски представители в Белград, като обвини администрацията на блока в „двойни стандарти“.

ЕС „не отчита, че страните членки подписват големи споразумения с Китай, не отчита, че азиатската страна е ключов търговски партньор, но отчита, че ние – малка и бедна страна, имаме специфични интереси с Китай“, добави вицепремиерът.

Най-голямата бивша югославска република, която се надява да се присъедини към ЕС около 2025 г., възстановява инфраструктурата си с помощта на чуждестранни инвеститори, включително китайски изпълнители и кредитори, чиито настоящи и планирани проекти в Сърбия надвишават общата сума от 5,6 млрд. долара, сочат правителствени данни.

Белград също разчита на подкрепата на Пекин при оспорването на отделянето на Косово през 2008 г., което спечели признанието на повече от 100 държави, включително това на 25 от 28-те държави членки на ЕС.

Още по темата

Още по темата

 

Последни новини
Още от Новини от света