ОПЕК рискува загуби заради твърде завишените цени на петрола

Ако организацията продължи със съкращенията, запасите от петрол в глобален мащаб ще се свият с близо 1 млн. барела дневно през третото тримесечие

Снимка: Eddie Seal/Bloomberg Снимка: Eddie Seal/Bloomberg

След като успя да увеличи цената на петрола посредством свиване на добива, ОПЕК сега рискува да загуби всичко, като остави „черното злато“ да поскъпне твърде много, пише Investor.bg.

През първото тримесечие синхронизираното свиване на производството в страните от картела и техните съюзници помогна на ралито на петрола да отбележи най-големия си ръст от близо десетилетие насам, преминавайки прага от 70 долара за барел, става ясно от материал на Bloomberg по темата.

Саудитска Арабия, най-влиятелният член на организацията, даде да се разбере, че е решена да запази доставките свити. Това обаче рискува да се повторят събитията от 2018 г., когато свиването на производството доведе до четиригодишен връх в цените на „черното злато“. Това на свой ред не остана незабелязано от американския президент Доналд Тръмп.

„Изглежда групата на производителите затяга прекомерно пазара“, посочва Ед Морс от Citigroup Inc.

Ако организацията продължи със съкращенията, запасите от петрол в глобален мащаб ще се свият с близо 1 млн. барела дневно през третото тримесечие – най-резкият спад от близо две години насам, сочат данни на картела. Въпреки това страните ще вземат ново решение за доставките чак през юни, когато е следващата среща с техните съюзници.

Прочетете още в Investor.bg.

 

Последни новини
Още от Новини от света