Новина за продължението на Super Mario изстреля в небето акциите на Nintendo

Договор за разпространението на играта предизвика фурор на азиатските пазари

Статуя на Super Mario и лого на Nintendo Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg Статуя на Super Mario и лого на Nintendo Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Няма да сгрешим, ако предположим, че Super Mario е най-популярната игра в историята, макар да нямаме точна статистика. Но, щом новото издание на играта U Deluxe е в състояние да вдигне толкова драстично цената на акциите на компанията производител, тогава предположението ни би могло да е прекалено близко до истината.

Китайската телекомуникационна компания Tencent Holding Ltd. сключи договор с Nintendo за разпространението на най-новата ѝ компютърна игра за китайския пазар, пише Bloomberg.

Новината предизвика скок в цената на японската компания с цели 14%. Това е най-големият ръст от 2016 г. насам, когато Pokemon Go се превърна в глобален феномен и практически възкреси от прахта Nintendo, приветствайки я в съвременния технологичен свят.

Още по темата

Конзолата Switch също се очаква да възкръсне след прогнозите, че предстоят мрачни времена за нея, ако скоро не се сдобие с ъпгрейд за потребителите. Това е мнението на Хидеюки Ишигуро, старши стратег за анализаторската компания Daiwa Securities Co. Той дори сравнява пазара в Китай със „суха гъба, жадна за Nintendo“.

Традиционните дистрибутори на Switch също черпят дивиденти. Тайванските Macronix International Co. и Nan Ya Printed Circuit Board Corp. отчитат 8% ръст в продажбите на хардуер, а японската MinebeaMitsumi Inc. се радва на повече продажби с 4,5%. Разпространители на игри за конзолата, като Konami Hodling Corp, продават с 3% повече от четвъртък насам.

Снимка на Десислав Янкулов.

Графика: Bloomberg

Любопитното за китайския пазара е, че световните лидери сред конзолите – Microsoft Corp. и Sony Corp., не се радват на особен успех през изминалите 4-5 години от появата на Xbox One и PlayStation 4. През 2018 г. едва 2% от всички приходи в индустрията за компютърни игри са дошли от въпросните платформи. Оказва се, че потребителите предпочитат да играят игри на своите смартфони или на традиционните настолни компютри в интернет-клубовете из страната, отколкото да се затварят в домовете си с джойстик в ръка.

В уравнението между Tencent и Nintendo има само едно неизвестно – пиратството. Анализаторът Томоаки Кавазаки от Iwai Cosmo Securities Co. е на мнение, че продажбите на Super Mario Bros. U Deluxe и Switch зависят в най-голяма степен от регулаторите в Китай и незаконните разпространители на компютърни игри.

Около 8,9 млн. акции на Nintendo бяха продадени на борсата в Токио този петък, което предизвика и въпросния ръст в цената от 14%.

Последни новини
Още от Новини от света