Репортери без граници: Дейността на журналистите в Европа става все по-опасна

България заема последно място от страните в ЕС и на Балканите

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Състоянието на свободата на печата в Европа се е влошило от гледна точка на неправителствената организация „Репортери без граници“. "Системната провокация срещу журналисти доведе до това медийните професионалисти все по-често да работят в условия на страх", обяви организацията в свой доклад за класацията на свободата на словото. Това се посочва в публикация на германския седмичник Die Zeit.

Това важи преди всичко за страни, в които журналистите преди това са се чувствали по-сигурни. "Сред регионите, в които ситуацията се е влошила най-много, е Европа, а САЩ падна надолу класацията", оповестяват Репортери без граници. 

България отново заема 111-о място в класацията (2019 World Press Freedom Index) на неправителствената организация. Страната ни е класирана на последно място сред страните членки на Европейския съюз и държавите на Балканския полуостров. 

„Някой може и да е очаквал подобрение на свободата на медиите през 2018 г., тъй като България проведе ротационното председателство на Европейския съвет през първата половина на годината, но вместо това се случи точно обратното“, пише в частта за страната ни.

Ключови пречки пред свободата на словото в родината ни остават неефективната съдебна система и корупцията. Контролът на някои олигарси и политици върху медиите също е основен проблем за страната.  

Германия се изкачи на две места до 13-о място. Основната причина за това е, че свободата на словото е намаляла повече в други страни. "Броят на физическите нападения срещу журналисти в Германия през 2018 г. се е увеличил", предупреждава организацията.

Репортери без граници преброиха поне 22 случая през изминалата година, преди това атаките бяха 16. Насилието възникна на ръба на десните популистки събития и митинги.

Журналистите в Норвегия, Финландия и Швеция са най-свободни да упражняват дейността си. На дъното на класацията „Репортери без граници“ са Еритрея, Северна Корея и Туркменистан.

САЩ падна с три места до 48-ма позиция в класацията. Там се вижда "ултимативният ефект, с който президентът Доналд Тръмп критично узурпира медиите след встъпването си в длъжност", пише организацията. "Никога досега журналистите, обвинени от Тръмп като" враг на народа ", не са били жертва на толкова много убийства и бомбени заплахи, както през 2018 година."

Прочетете още по темата и в Investor.bg.

 

Последни новини
Още от Новини от света