Доналд Тръмп наложи вето над резолюцията за изтегляне от Йемен

Ветото няма да може да бъде отменено от депутатите

Снимка: Alex Wroblewski/Bloomberg Снимка: Alex Wroblewski/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп наложи вето над резолюция на Конгреса, предназначена да сложи край на подкрепата на САЩ за ръководената от Саудитска Арабия военна операция в Йемен. Резолюцията била излишен и опасен опит за подкопаване на неговите конституционни правомощия, пише Тръмп в изложението на причините за решението си, предава Investor.bg.

Ветото няма да може да бъде отменено от депутатите, които одобриха резолюцията, защото им липсва необходимото мнозинство от две трети в двете камари на парламента. Ръководството на демократите остро разкритикува решението и призовава Тръмп да промени мнението си.

В Конгреса републиканците са все по-загрижени за близките връзки на Тръмп със Саудитска Арабия. Неговото сближаване с Рияд има за цел да изолира Иран в региона. Конфликтът в Йемен стана повод за превземането на столицата Сана от подкрепяните от Техеран бунтовници - шиитски хути през 2014 г. По това време бе свалено и международно признатото правителство. От 2015 г. военната коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, се бори с хутите.

Още по темата прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света