Колко точно може да се вярва на ревютата в онлайн моловете?

97% от потребителите правят тази несъзнателна грешка

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Наскоро в непредизвикан разговор ни се случи да определим Amazon, AliExpres, eBay и всички останали подобни уеб-страници за търговия, като онлайн молове, в които човек може да си приложи шопинг терапия от комфорта на домашните си чехли. Смеем да предполагаме, че за мнозина е точно така, но в целия този комфорт почти всички забравяме за рисковете, които крие пазаруването в интернет. Неслучайно ви питаме – колко точно може да се вярва на ревютата в онлайн моловете? Има редица проучвания, доказващи, че се водим от подвеждаща информация.

Независимият британски потребителски анализатор Which? провежда мащабно проучване на територията на Amazon, за да разбере, дали има подвеждаща информация от търговците за предоставяните от тях стоки. Оказва се, че в редица сектори се прилага една древна търговска измама. Безизвестни търговци привидно се ползват с доверието на стотици потребители, които оставят 5-звездни ревюта. Обичайно тези оценки се появяват в рамките на един ден, което недвусмислено говори за манипулация с цел по-добро позициониране в търсачката на сайта.

Още по темата

По официални данни 97% от потребителите в интернет пространството се доверяват най-вече на положителните отзиви преди сами да закупят даден продукт. Това би превърнало една 5-звездна стока в автоматичен топ селър и то в рамките само на няколко дни.

Безжични слушалки от съмнителен търговец

Изследването на Witch? подчертава този доста смущаващ пропуск в сигурността на онлайн моловете. И макар Amazon да твърди, че взема правни мерки срещу подобни неправомерни действия, казусът се наблюдава дори с просто око, когато човек сам се разрови из дебрите на сайта, за да потърси продукти за своите потребности.

ReviewMeta е друг анализаторски сайт, който следи за нередности в търговските платформи. От тях разбираме, че в 10 от 10 случая неудостоверените потребители, даващи ревюта, са фалшиви профили, създадени именно с въпросната користна цел.

Най-сериозно засегнати са продуктите от технологичния сектор и по-конкретно в смартфон периферията. Но така или иначе съветът ни е да се доверявате повече на търговци с не съвсем 100-процентов актив, защото няма продукт, който да се радва на всеобщата любов по света.

Последни новини
Още от Новини от света