„Игра на тронове“ подобри собствения си рекорд за зрителски интерес

Най-мащабната продукция на HBO продължава да е глобален феномен

„Игра на тронове“ сезон 8 Снимка: HBO „Игра на тронове“ сезон 8 Снимка: HBO

Телевизионното кино от няколко години насам измества фокуса от традиционното и това е най-вече благодарение на глобални феномени като „Игра на тронове“. Продукцията на HBO подобри собствения си рекорд за зрителски интерес при дебютен епизод на телевизионна поредица, предаде списание Time.

Сезон 8 на сериала се забави повече от очакваното, но притесненията, че феновете ще изгубят интерес не се оправдаха. 15 април бе дата, която дори хората, които не помнят рождените дати на децата си, имаха записана в тефтерите си с дебела червена химикалка. И резултатите са налице. По официални данни на HBO 17,4 млн. души са станали свидетели на премиерата в понеделник, било то от екраните на своите телевизори или от онлайн платформата HBO GO.

Това официално вече е нов рекорд за фантастичния жанр, който бе подобряван на два пъти с предходния сезон (16,1 млн. зрители за първи епизод и 16,9 млн. за финалния).

Още по темата

Но къде „Игра на тронове“ се нарежда в цялата история на телевизията? Оказва се, че глобалният феномен отстъпва и то в пъти на редица класики от 70-те и 80-те години на миналия век. Ненадминатият рекорд се държи от „Военнополева болница“. През февруари 1983 г. 105 млн. души в САЩ едновременно сядат пред телевизорите си, за да видят финалния епизод от поредицата по данни на авторитетното филмово издание CheatSheet.

Мнозина от вас по всяка вероятност повдигат изненадано вежди и дори поставят под съмнение този рекорд, но преди да прибързате с оценките, помислете върху това. През 80-те пиратството на телевизионни продукции не съществува. Също така, ако човек пропусне директното предаване, тогава той рискува в следващите седмица-две-три, че дори и повече да не попадне на желания епизод, тъй като е длъжен да се съобразява с програмата на телевизията. В нашето съвремие би звучало нелепо, ако някой ни каже, че безвъзвратно сме пропуснали премиерата на сериала, нали? Съвременните технологии ни дават онази независимост, която родителите ни не са и подозирали, че ще имат.

И все пак „Игра на тронове“ привлича средно по 32,8 млн. зрители на епизод, макар това да става през неопределен период от време. И то при условие, че никой не е в състояние да пресметне незаконно разпространеното съдържание в мрежата.

Последни новини
Още от Новини от света