Сливане за 33 млрд. долара между Chevron и Anadarko

Двете петролни компании ще се наредят до най-големите в бранша

Платформа на Chevron Corp. край бреговете на Мексико Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg Платформа на Chevron Corp. край бреговете на Мексико Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Представители на Chevron Corp. и Anadarko Petroleum Corp. са си стиснали ръцете за сливане между двете петролни компании срещу сумата от 33 млрд. долара, предаде Bloomberg.

Това би превърнало новото дружество в един от най-големите производители на петрол в света, отстъпвайки в САЩ само на Exxon Mobil Corp. Общата пазарна стойност в момента на двете компании е 262.88 млрд. долара, но с оглед потенциала пред шистовия газ перспективите са добри за още по-голям растеж в близко бъдеще.

Още по темата

Новината предизвика известни трусове на борсата в Ню Йорк, като Chevron затвори петъчната сесия при спад от 4,1% в цената на акциите си, но от друга страна Anadarko отчете сериозен скок от 34,4%.

Графика: Bloomberg

По-голямата компания се очаква да плати по 65 долара за акция срещу пълната собственост върху по-скромния производител на природни горива. Това е над пазарната оценка на Anadarko, но прогнозите са, че годишните приходи от продажба на шистов газ ще достигнат 101 млрд. долара до 2024 г., така че подобна сделка има своята логика.

Последни новини
Още от Новини от света