Къде са най-скъпите жилища в света?

Компанията за недвижими имоти CBRE публикува ежегодната си класация

Хонконг Снимка: Pixabay Хонконг Снимка: Pixabay

Темата с цените на жилищата е особено актуална около скандала с „Апартаментгейт“ и затова е съвсем нормално да отправим поглед и отвъд родните хоризонти, за да разберем как се движат цените на световните пазари на недвижими имоти.

Американската компания за недвижимо имущество CBRE за пета поредна година организира проучване, в което определя класация за 35-те най-скъпи дестинации в света. И за пета поредна година Хонконг е безапелационният лидер.

Още по темата

Китайският остров е разположен на площ от 78,59 кв. км., което е по-малко пространство от територията на град като Стара Загора (86 кв. км.), а в същото време там живеят 7,392 млн. души. Представете си, че цялото население на България, че и отгоре, бъде събрано да живее на подобно малко пространство. Това би трябвало да обясни средната цена от 1,2 млн. долара за апартамент в града.

Правителството работи по изграждането на изкуствен остров, който да посрещне нуждите на населението на обща стойност 80 млрд. долара.

5 от водещите 10 най-скъпи дестинации са азиатски мегаполиси. Дори град като Ню Йорк (674 500 долара) предлага два пъти по-евтини жилища в сравнение с Хонконг и това само подчертава инфраструктурните проблеми, пред които е изправена най-голямата нация в света.

За София по неофициални данни средната цена на апартаментите е между 80-90 хиляди долара, докато луксозните имоти могат да достигнат и над милион.

Класацията на CBRE включва и цените за наем на жилища. Там вече бизнес столицата на САЩ води надпреварата с месечна цена от 2844 долара. Хонконг отново е в топ 3, като дели второто място с Абу Даби (2700 долара).

Най-евтините градове за купуване и наемане са Истанбул, Хо Ши Мин, Банкок и Монреал. И все пак не бива да забравяме, че говорим за 35-те най-скъпи дестинации на планетата.

Последни новини
Още от Новини от света