Дания иска Google, Facebook и Apple сами да инвестират в „зелена“ енергия

Центровете за данни на трите компании ползват голяма част от капацитета на местната енергетика

Вятърна електроцентрала Снимка: Pixabay Вятърна електроцентрала Снимка: Pixabay

Представители от левицата в датско правителство искат да прокарат закон, който да задължава технологичните гиганти да инвестират сами в „зелената“ енергия, ако искат техните центрове за данни да продължават да функционират на територията на страната, пише Bloomberg.

Алиансът на „червено-зелените“ предлага промяната, въпреки че е част от опозицията в настоящия парламент. Настроенията в Дания са такива, че е вероятно скоро именно те да оглавят кабинета и ако проектозаконът им не мине през тази година, то след изборите през лятото може да се стигне до въпросната промяна.

Още по темата

Поводът за предложението идва от факта, че енергийните дружества в страната изнемогват в захранването на data-центровете на Facebook, Google и Apple. Прогнозите са, че до 2030 г. 17% от цялата произведена енергия в Дания ще се използва именно за нужните на технологичните компании. Опасенията са от Датския съвет по климатичните промени (ДСКП), от където идва и друго притеснение. Всеизвестно е, че скандинавската страна иска да се превърне в първата в света, която използва изцяло възобновяеми източници на енергия до 2050 г., но с оглед прогресивно растящите нужди на бизнеса целта е напът да се превърне в мечта. Изследването на ДСКП пресмята, че изграждането на допълнителни вятърни електроцентрали би струвало годишно на държавата 400 млн. крони (105 млн. лева).

Снимка на Десислав Янкулов.

Американските технологични гиганти по-рано приветстваха идеята да инвестират в собствени вятърни централни, но управляващите негодуват от това, че няма особена яснота около финансирането. Евентуален закон би задължил компаниите да влагат собствени средства без да залагат на субсидии, както е в момента, и без да задължават държавата да им изкупува излишната енергия на свободни цени.

Apple в момента строи един от най-големите центрове за данни в света на стойност 1 млрд. долара в близост до датския град Виборг. А Facebook и Google на свой ред изкупуват земя със същата цел съответно около Одензе и Фредериция.

Последни новини
Още от Новини от света