Задава ли се свинска криза от Изток?

Свински грип тормози пазара на месо в Китай

Прасе Снимка: Pixabay Прасе Снимка: Pixabay

Щам на африкански свински грип тормози фермерите в Китай и макар все още да не говорим за криза, заразата все още не е овладяна от властите в страната, предаде CNBC.

Китайците са най-големият консуматор на животински протеини в света, като цели 28% от световната продукция е концентрирана в страната, половината от която е от свинско месо (49%).

Регистрираните случаи на свински грип към момента са над 120, благодарение на което 1 млн. животни са били умъртвени и унищожени. На фона на 700 млн. прасета в цялата страна, това може и да звучи малко, но лошата новина е, че болестта не е овладяна, тъй като се разпространява и от диви животни в региона. Опасенията на специалисти са, че, ако до края на годината разпространението на свинския грип не бъде овладяно, тогава през 2020 г. цените на месото може да скочат неимоверно на световните пазари.

Още по темата

Причината, поради която се предполага, че не се дава особена гласност на казуса е, че в момента сме в разгара на търговската война между САЩ и Китай, а американците до скоро бяха основният вносител на свинско за страната.

„Ако предположим, че китайските мита за американското месо бъдат намалени, тогава в не чак толкова далечното бъдеще износът може да се повиши значително“, това коментира вицепрезидентът на американската аналитична компания ArrowStream Дейвид Малоуни. „В дългосрочен план предполагам, че износа на телешко и пилешко също може да се увеличи“.

Друг американски анализатор на име Арлан Съдърман, главен икономист на INTL FCStore, коментира по-критично ситуацията, позовавайки се на свои източници в Китай, като казва, че „ако продукцията им на свинско месо наистина е спаднала с цели 40%, заради болестта, това би се равнявало на по-голямо количество, отколкото всички страни от Северна и Южна Америка произвеждат за година“.

Правителството в Пекин вече е предприело известни мерки, засилвайки производството на пилешко с 8%, но Съдърман все пак смята, че това няма как да запълни дефицита от 16,2 млн. метрични тона месо на пазара.

Прогнозите на шанхайската консултантска фирма JCI са за 16% спад в отглеждането на прасета и опровергава думите на американския анализатор, отчитайки, че „дефицитът за 2019 г. се равнява на 7 млн. метрични тона месо след предприетите държавни мерки.“

През миналата година наложените мита върху вноса на американско свинско бяха увеличени със 70 на 100, което е с 5 пъти над ставката към Европейския съюз, Бразилия и Канада. Това до известна степен обяснява, защо потенциалната криза в бранша би била прикрита в седмиците преди официалния край на търговската война със САЩ.

Последни новини
Още от Новини от света