Нигерия увеличава държавния си бюджет след новите цени на петрола

Най-силната африканска икономика не е очаквала подобен ръст за 2019 г.

Зареждане на бензин в Лаос, Нигерия Снимка: George Osodi/Bloomberg Зареждане на бензин в Лаос, Нигерия Снимка: George Osodi/Bloomberg

Страната с най-силната икономика в Африка е приятно изненадана от високия ръст в цените на петрола от началото на 2019 г. и затова правителството възнамерява да гласува сериозно увеличение на бюджета си, пише Bloomberg.

Сегашните сметки на Финансовото министерство са базирани на средна стойност за барел от 60 долара, а реалните стойности в момента се движат около 70 долара за барел, коментира бюджетния министър на Нигерия Удо Удома.

Още по темата

Плановете пред правителството на президента Мухамаду Бухари бяха опорочени от предварителните прогнози, но сега изглежда напълно възможно голяма част от тях да се осъществят. Сред идеите са 67% увеличение на минималната работна заплата и развитие на пътната и железопътната инфраструктурата в страната.

Предварителните прогнози за бюджета на Нигерия през годините Графика: Bloomberg

2019 г. се очертава да е най-добрата финансова година за Нигерия след краха в цените на петрола през 2014 г. Прогнозите за ръст в икономиката са скочили до 3% на фона на 1,9% през 2018 г. Това е наистина сериозна разлика за такъв кратък период.

На 16 април предстои гласуване на новия бюджет за допълнителни 720 млрд. нигерийски найра (3,46 млрд. лева).

Последни новини
Още от Новини от света