Jumia има добри основания да очаква 216 млн. долара на IPO

Африканският Amazon продължава да расте с огромни темпове

Офис на Jumia Снимка: Jumia.com Офис на Jumia Снимка: Jumia.com

Едно от големите първични публични предлагания (IPO) през годината се очаква да бъде листването на „африканския Amazon“ Jumia на нюйоркската стокова борса. Очакванията пред компанията са за 216 млн. долара от продажба на акции, пише Bloomberg.

За изминалите 12 месеца онлайн търговецът е увеличил клиентската си база до 4 млн. души на континента, а перспективите са още по-големи с оглед разрастващия се достъп до интернет услуги на населението в Африка.

Приходите на Jumia растат с неимоверни темпове Графика: Bloomberg

Целта пред борда на директорите на Jumia е да влязат свежи средства, с които да се подобри инфраструктурата на компанията. Условията в голяма част от 14 страни, в които оперира търговецът, не са благоприятни към момента за извършване на адекватна куриерска дейност. Парите от IPO биха послужили за изграждане на филиали в ключови зони, от където поръчките на клиентите да бъдат разпределяни своевременно.

Още по темата

Към момента едва 1% от покупките в цяла Африка се извършват онлайн и въпреки това Jumia отчете 40% по-високи приходи през 2018 г. (130,6 млн. евро). Потенциалът на пазара е толкова голям, че целта при първичното предлагане да бъдат продадени 13,5 млн. акции на цени от 13 до 16 долара изглежда напълно постижима.

Последни новини
Още от Новини от света