Германският финансов министър: Политическите рискове са преодолими

Финансовите лидери трябва да направят всичко възможно, за да избегнат ескалация на търговските спорове, отбеляза Олаф Шолц

Германският финансов министър Олаф Шолц. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Германският финансов министър Олаф Шолц. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Финансовите лидери трябва да използват предстоящите тази седмица разговори във Вашингтон, за да избегнат ескалация на търговските спорове на фона на увеличаващите се политически рискове, превърнали се в най-голямата заплаха за глобалния растеж, посочи германският финансов министър Олаф Шолц, цитиран от Euractiv.

Заплахите на американския президент Доналд Тръмп от по-рано тази седмица, че САЩ подготвят мита върху вноса от Европейския съюз (ЕС) на стойност 11 млрд. долара отвориха нов фронт в глобалната търговска война и задълбочиха дългогодишния трансатлантически спор за субсидиите на блока за авиопроизводителя Airbus.

Още по темата

„Всички партии трябва да вземат участие, за да се избегне ескалацията на търговските спорове“, посочи Шолц пред репортери в сряда, дни преди пролетните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка, които ще се проведат в периода 12-14 април.

Шолц отбеляза, че ръстът на глобалната икономика се забавя, но икономически растеж все още има в Европа и в частност в Германия, а политическите проблеми, част от които са търговските спорове със САЩ и предстоящата раздяла между Великобритания и ЕС, биха могли да бъдат решени.

„Именно затова разговорите във Вашингтон са толкова важни“, отбеляза министърът.

Той добави, че и блокът трябва да помогне на Кралството да постигне споразумение за уредена раздяла с ЕС, като отбеляза, че „всички в Европа“ се надяват, че правителството и опозицията във Великобритания ще постигнат сделка.

По-рано днес стана ясно, че Brexit ще бъде отложен до края на октомври, като Кралството има възможност да напусне блока и преди тази дата в случай, че има постигнато споразумение.

Още по темата

 

Последни новини
Още от Новини от света