Барак Обама адмирира протестите за защита на климата

По време на посещението си в Берлин бившият американски президент насърчи младите хора да се ангажират с изменението на климата

Снимка:Mannie Garcia/Bloomberg News Снимка:Mannie Garcia/Bloomberg News

Бившият американски президент Барак Обама толерира студентските протести за по-голяма ангажираност срещу изменението на климата. Това става ясно от публикацията на германския седмичник Die Zeit.

"Не бихте позволили на бабите и дядовците си да решат коя музика да слушате или какви неща трябва да носите, защо да решат в кой свят ще живеете", заяви Обама в рамките на дискусионна среща с млади хора в Берлин. Колкото по-скоро започне ангажиментът, толкова по-добре. Обама определи изменението на климата като екзистенциално предизвикателство: "Планетата, на която живеем, е в опасност."

"Няма да успеем, ако не направим нeщо и да чакаме някой друг да го направи." По време на президентството на Обама през 2015 г. беше договорено Парижкото споразумение за климата. Неговият наследник Доналд Тръмп стартира след няколко месеца оттеглянето на САЩ от договора. Обама призова младите хора да се обединят. Младежите са призовани да променят света и да решават политическия курс. "Можете да промените света", каза бившият държавен глава.

Това се отнася до политиката за опазване на околната среда и климата, но също така и срещу глобалния популизъм. Социалните медии дадоха възможност да се общува по целия свят. Но те би следвало да противодействат на дезинформация и да разрешават конфликти. Обама обсъди казуса с миграцията в Европа и САЩ и подчерта, че в световен мащаб е необходима разумна имиграционна политика. Става въпрос и за подобряване на условията на живот в съответните страни, от където произхождат мигрантите. Европа се справя. Тя има един от най-високите стандарти на живот, добро образование и демокрация. Но: "Живеем в несигурни времена." Мощни сили биха желали да унищожат този стандарт.

В продължение на няколко седмици всеки петък ученици и студенти по цял свят излизат на протест под наслов "Петък за бъдеще" срещу липсата на действия против изменението на климата. Климатичните протести на учениците са инспирирани от шведката Грета Тунберг, която започна със седмична лична стачка през миналото лято.

Последни новини
Още от Новини от света