МВФ отново понижи прогнозата за световната икономика

Според оценките световната икономика през тази година ще нарасне по-бавни темпове, отколкото се очакваше. Германия допринесе за това

Снимка: Joshua Roberts/Bloomberg Снимка: Joshua Roberts/Bloomberg

Според оценките на Международния валутен фонд (МВФ) темпът на развитие на икономиката в Германия се очаква да нарасне с 0,8% през текущата година. През следващата обаче отново ще се повиши, почти достигайки темпото от 2018 г. (1,5%) с ръст от 1,4%. "Спадът в Германия има общо с автомобилния сектор", заяви главният икономист на МВФ Гита Гопинат, като акцентира върху проблемите с новия стандарт за потребление и емисии на отработените газове WLTP.

В световен мащаб икономическият растеж през текущата година ще бъде само 3.3%, след 3.6% през предходната година, съобщи МВФ. Това е най-бавният растеж от 2009 г., когато икономическата продукция се сви в отговор на финансовата криза. Въпреки това растежът за следващата година трябва да възобнови темповете от 2018 г., каза Гопинат. Това обаче не е сигурно.

Дали прогнозата ще се сбъдне зависи, наред с други неща, и от развитието в страни като Аржентина и Турция. И от въпроса дали търговският спор между Китай и САЩ, двете най-големи икономики в света, може най-накрая да бъде решен. "Надяваме се, че скоро ще бъде постигнато споразумение", каза Гопинат. Търговската война оказва влияние и върху развиващите се страни като богатата на петрол Нигерия поради натиска върху цените на минералните ресурси.

По-слаб растеж в САЩ

За щастие инфлационният натиск не е твърде голям, каза Гопинат. Ако е необходимо, централните банки биха могли донякъде да облекчат паричната политика, както стана с големите централни банки в САЩ, Япония и Англия.

МВФ отново трябваше да оттегли прогнозата си, която през януари бе ревизирана надолу. Част от проблема е в САЩ. Според МВФ стимулиращите ефекти от данъчната реформа на президента Доналд Тръмп вече затихват.

Най-голямата икономика в света ще нарасне с 2,3% през 2019 г. и едва 1,9% през изборната година 2020 - далеч от прогнозите на Тръмп, които отчасти обещаха ръст от над 4%. Китайската, която участва в интензивен търговски спор със САЩ, също отслабва. Спадът е от 6,6% през 2018 г. до 6,3% през текущата година и 6,1% през следващата година.

Страхът от нерегулиран Brexit допринася значително за проблема. Според сценарий на МВФ Великобритания ще загуби 3,5% от икономическата си продукция до 2021 г., а загубата за ЕС ще възлиза на 0,5%. "Ситуацията е в ход, прогнозите са много трудни", спомена Гопинат.

Последни новини
Още от Новини от света