Caterpillar ще вдига приходите с подобряване на услугите си

Дистанционната диагностика предоставя големи възможности пред компанията

Логото на Caterpillar върху строителна машина в Тексас Снимка: Callaghan O'Hare/Bloomberg Логото на Caterpillar върху строителна машина в Тексас Снимка: Callaghan O'Hare/Bloomberg

Най-големият американски производител на строителна, селскостопанска и специализирана техника цели да повиши приходите си в стремеж да догони историческия си връх от 2012 г., когато бяха отчетени приходи в размер на 65,88 млрд. долара, предава The Wall Street Journal.

Caterpillar Inc. (CAT) изпрати една нелоша финансова 2018 г. (54,72 млрд. долара приход), но прогнозите за настоящата година са за спад, благодарение на занижените продажби в Китай в следствие на търговската война със САЩ. Все пак 10% от клиентите на CAT са именно на китайския пазар.

„Резервните части и услугите са областите, в които можем да намалим цикличността“, казва финансовият директор на компанията Андрю Бонфийлд в изявление от миналия месец. Той все пак не дава точна информация за това какъв процент от целия приходите към момента идват от тези области, но звеното на Deere & Co. към CAT е известно, че носи 20% от приходите в сектор селскостопанска техника от продажбата на части.

Още по темата

Основата, на която стъпва машиностроителя, е дистанционната диагностика, за да повиши своите резултати в бъдеще. Голяма част от клиентите на CAT извършват своята поддръжка с техници, които идват на място, за да определят възникнал проблем и да предложат своевременно решение. Това носи своите дивиденти, но те не са така гарантирани, колкото са абонаментите за облачна диагностика. Чрез нея всеки един съществен елемент бива свързан с мрежата и така в реално време дава информация за състоянието си. Например, ако гумите на камиона наближават времето си за смяна или капачката на маслото индикира нуждата за добавяне на течност, тогава предотвратяването на инциденти и навременната намеса на техниците е далеч по-ефективна. Подобна услуга се предлага към момента в абонаментен план в размер на 30 долара на месец. Към лятото на 2018 г. абонираните машини за облака са 700 000, а две години по-рано те са били 400 000. Надеждите на CAT са, че поне 80% от продадената техника ще се включи в системата за дистанционна диагностика през идните 12 месеца. С тази задача са натоварени дилърите.

Finning International Inc. е най-големият търговец на CAT в света, захранвайки пазарите в Канада, Великобритания и Южна Америка, но изпълнителният директор на компанията Л. Скот Томсън вижда един проблем – как да убеди клиентите, че абонаментът към системата ще доведе до по-редките повреди на машините? Президентът на една от големите американски компании за пътно строителство Ebony Construction Co. Ейми Хал не вижда гаранции в идеята. „Казват ти всички тези прекрасни неща, но в края на деня не е ясно, дали работата ни става по-безопасна и ефективна“.

Изглежда това е проблемът, който Бонфийлд и колегите му трябва да решат, ако искат наистина да се устремят към нови финансови върхове.

Последни новини
Още от Новини от света