Безработицата във Венецуела тази година ще достигне 44,3%

Подобни данни напомнят икономическата ситуация във военно положение

Щанд с хуманитарна помощ за Венецуела Снимка: Federico Rios/Bloomberg Щанд с хуманитарна помощ за Венецуела Снимка: Federico Rios/Bloomberg

Венецуела е изправена пред една от най-тежките кризи в цялата икономическа история на света. Прогнозите на Международния валутен фонд за 2019 г. са, че безработицата в страната ще достигне 44,3% до края на 2019 г., цитиран от Bloomberg.

Експерти сравняват положението в южноамериканската страна с това в Босна и Херцеговина през 1996 г., когато регионът бе разкъсван от гражданска война. Безработицата в онзи период достига до 50%, а опасенията за Венецуела са, че това ще се случи и там след година време.

Още по темата

Подобни данни не са съществували за държава, която не се намира във военно положение, откакто се води статистика за глобалната безработица.

Минималната заплата във Венецуела в момента е 18 000 боливара, което се равнява на около 10 български лева калколирано на база хиперинфлацията.

Икономиката на Венецуела наподобява военно положение. Графика: Bloomberg

Южноамериканската страна е с население от почти 32 млн. души, а това означава, че съвсем скоро може да се стигне до много сериозна мигрантска криза. Най-важната крачка за предотвратяването на този проблем е легалното избиране на новия президент. Постът към момента се оспорва от Николас Мадуро и Хуан Гуайдо, но битката помежду им отдавна излезе от дипломатичния тон.

Последни новини
Още от Новини от света