Мей продължава да търси подкрепата на Кобрин за Brexit

За момента няма планирана нова среща между британския премиер и лидера на опозицията в Кралството

Британският премиер Тереза Мей. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Британският премиер Тереза Мей. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Британският премиер Тереза Мей се надява да поднови преговорите за Brexit с лидера на опозиционната Лейбъристка партия в Кралството Джеръми Корбин в опит да постигне компромисен план за начина, по който ще протече процеса преди предстоящата тази седмица среща на върха на Европейския съюз (ЕС), съобщава Bloomberg.

През уикенда Мей потвърди желанието си за съвместна работа с Корбин за постигането на ново проектоспоразумение за напускане на блока въпреки различията им, тъй като стана ясно, че без помощта му премиерът рискува Великобритания никога да не напусне търговския блок.

Изглежда обаче разговорите между Мей и Корбин бяха замразени, след като срещи през уикенда между двамата не се състояха, няма планирана и за понеделник, смятат запознати източници, пожелали да запазят анонимност.

„Изборът, пред който сме изправени, е напускане на ЕС със споразумение или отмяна на излизането“, посочи Мей във видео съобщение в неделя. „Хората не гласуваха по партийна линия на референдума за Brexit и аз смятам, че народът иска по-често да вижда политиците си работещи заедно“, добави премиерът.

Великобритания попадна в политическа криза, след като парламентът отхвърли неколкократно споразумението на Мей и Брюксел за начина, по който Кралството ще се раздели с блока и все още не успява да се споразумее за нов план, въпреки че датата, на която процесът трябваше да се състои (29 март), вече отмина.

Тази седмица Мей се надява да получи одобрението на Брюксел за отлагане на Brexit до 30 юни – време, което да използва, за да успее евентуално да прокара плана си в британския парламент.

Още по темата

 

Последни новини
Още от Новини от света