Lyft се нареди сред елита на първичното публично предлагане

Компанията се нареди до Snapchat в историческия си дебют на световните пазари

Логото на Lyft в офиса на компанията в Лос Анджелис Снимка: Kyle Grillot/Bloomberg Логото на Lyft в офиса на компанията в Лос Анджелис Снимка: Kyle Grillot/Bloomberg

Нееднократно сме казвали, че технологичните компании са съвременният хит на световните пазари през последните години. Но питали ли сте се, какъв е мигновеният успех на най-големите в бранша, щом са стартирали първичното си публично предлагане (IPO)? Е, ние се запитахме и ето до какъв отговор достигнахме.

Американската компания за споделено пътуване Lyft бе оценена на 22,4 млрд. долара на нюйоркската стокова борса по данни на Bloomberg, което я нарежда в топ 10 на най-добре представилите се компании в деня на своето IPO.

Още по темата

Рекордьор в това отношение е китайският онлайн пазар Alibaba. На 18 септември 2014 г. гигантът бе оценен на 179,1 млрд. долара, пресмятайки инфлацията за този период. А прекият конкурент в таксиметровия бранш Uber стартира своето публично предлагане при IPO от 120 млрд. долара седмица преди Lyft.

Анализатори отчитат един огромен проблем, когато става дума за подобен род технологични компании. При тях има толкова много неизвестни, че практически е невъзможно да се предвиди как ще се представи компанията в дългосрочен план.

Любопитно е да ви споделим, че през 1997 г. Amazon за пръв път се появява в сметките на брокерите и тогава те оценяват бизнеса на едва 700 млн. долара. Днес цената само на една акция е 1837,28 долара.

Това означава, че възможностите в технологичния сектор са практически неограничени, но рисковете за успех и провал са еднакви. Нека дадем няколко години живот на Lyft и едва тогава ще сме сигурни, че е бизнес, в който си струва да се инвестира.

Последни новини
Още от Новини от света