Конзолите на Sony, Nintendo и Microsoft са обект на разследване

Комисията за защита на конкуренцията във Великобритания стартира разследване на компаниите срещу автоматичните им абонаменти

Магазин на Sony PlayStation в Берлин Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Магазин на Sony PlayStation в Берлин Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Трите най-големите компании, предлагащи игрални конзоли, може да си навлекат сериозни неприятности на пазара във Великобритания, ако разследването на Комисията за защита на конкуренцията в страната (CMA) установи нередности в автоматичното подновяване на абонаментите към онлайн платформите. Тази информация излезе на официалния сайт на неправителствената организация.

Конзолите Nintendo Switch, PlayStation и Xbox към момента предлагат най-добрите услуги за любителите на компютърни игри, но около политиката им възникват съмнения, след като са постъпили редица оплаквания от потребители, че са били точени средства от техните банкови сметки без изричното им разрешение.

Още по темата

Разследването на CMA ще проследи целия процес и дали условията са достатъчно ясно представени, за да може всеки човек съзнателно да вземе решението, дали автоматично да бъде таксувам за удължаване на даден абонамент. Също така под въпрос се поставя и възможността за последващо отказване от услугата и какви са условията за прекратяване на взаимоотношения, когато потребителите не са доволни от нея.

Изпълнителният директор на CMA Андреа Косчели се въздържа от крайности, подчертавайки, че до момента няма данни за некоректни действия от компаниите, но в случай, че такива бъдат доказани, ще бъдат взети строги мерки, за да се преустанови практиката и условията да бъдат в полза на клиента.

Цените за годишните абонаменти на трите конзоли варират между 60 и 120 долара в зависимост от достъпа, който получават абонатите.

Последни новини
Още от Новини от света