Boeing орязва производството на 737 MAX с 1/5

Флагманът на компанията се превръща в черната овца за американския самолетостроител

Самолет Boeing 737 MAX 8 на American Airlines в полет Снимка: Scott McIntyre/Bloomberg Самолет Boeing 737 MAX 8 на American Airlines в полет Снимка: Scott McIntyre/Bloomberg

Казусът с Boeing 737 MAX продължава да дърпа американската компания назад, независимо от всички мерки, които предприема борда на директорите, за да локализира пожара в собствената си кабина. Последното решение е производството на модела да се намали с 1/5 от планираното и да започне разработката на нов самолет, пише The Wall Street Journal.

Предварителните планове бяха, че Boeing ще успее да направи 600 доставки през 2019 г., от които цели 90% трябваше да са за 737 MAX. Вместо това само през април спира производството на 10 от планираните 52 самолета. Новината предизвика нов спад в пазарната стойност на компанията с 2% в петък.

Още по темата

Поправката в навигационната система по всичко личи, че ще се забави, твърдят анализатори. Първоначално очакванията след катастрофата в Етиопия бяха, че девелъпърите ще имат нужда от няколко седмици, за да решат проблема, но сега седмиците се превръщат в месеци.

Изпълнителният директор на самолетостроителя Денис Мюленберг заяви, че орязва производството на 737, за да може да се фокусира върху поправянето на софтуера, тъй като сега най-важното е авиокомпаниите да върнат в експлоатация приземения си въздушен флот.

Добрата новина за Boeing все пак е, че разследването на американския Сенат за обучението на пилотите при работа със съответния модел не е било причината за двете самолетни катастрофи през изминалата година. Екипажите и на двата самолета са спазили всички необходими процедури, за да избегнат бедствията, но несъвършенството в системата MCAS е довело до фаталните инциденти.

Мюленберг и колегите му работят и по сформирането на екип, който да започне работа по най-новите модели 777X. Първият полет за самолета е планиран по някое време през 2020 г., но е от огромно значение той да се превърне в най-добрия продукт на Boeing, ако компанията иска да загърби катастрофалната 2019 г.

Последни новини
Още от Новини от света