Сърбия в ЕС през 2025 г. - химера или не?

Засега това изглежда нереалистично заради тромавия прогрес

Присъединяването на Сърбия към Европейския съюз (ЕС) през 2025 г. изглежда нереалистично, имайки предвид бавния напредък на процеса, смятат сръбски граждани, които предупреждават, че нито Белград, нито Брюксел полагат големи усилия по въпроса. Това пише Investor.bg.

Оценката на ситуацията след малко повече от година, откакто ЕС прие Стратегията за Западните Балкани, която посочва 2025 г. като потенциална година за приемането на Сърбия и Черна гора, е, че всички възражения, посочени в документа, като международни териториални разногласия и неудовлетворяваща стопанска конюнктура, все още са налице, става ясно от публикация на Юлия Симич.

Стратегията посочва шест инициативи пред Западните Балкани, свързани с укрепване на законодателството, допълнително ангажиране в областта на сигурността и миграцията, засилване на подкрепата за социално-икономическо развитие, оптимизация на транспортната и енергийната свързаност, прилагане на програма в областта на цифровите технологии за региона и подкрепа за нормализиране на добросъседските отношения.

Според председателя на ръководния комитет на Центъра за европейска политика в Белград Сръджан Майсторович 2025 г. не е реалистична, тъй като нито една от страните в Западните Балкани не се е постарала достатъчно за своето присъединяване към блока.

Още по темата прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света