Емисиите на парникови газове в Германия намаляват

През 2018 г. са освободени с 41 млн. тона по-малко спрямо 2017 г.

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

В Германия са освободени общо 868,7 млн. тона парникови газове през 2018 г. - около 41 млн. тона или 4,5% по-малко в сравнение с 2017 г. Това съобщи германското министерство на околната среда, позовавайки се на прогнозно изчисление от Федералната агенция по околна среда. За Германия това е първото значително намаление след четиригодишна стагнация. Това пише германският седмичник Die Zeit.

Значителни намаления на емисиите бяха отчетени в областта на енергийната индустрия и частните домакинства. Емисиите също отчетоха частичен спад в транспортния и селскостопанския сектор.

Като причини за намаляване на вредните за климата емисии на парникови газове министерството определи намаляващо потребление на изкопаеми горива и необичайните климатични условия. По този начин продажбите на тежки горива спаднаха значително.

Министър Шулце призова за Проектозакон за изменението на климата

"През 2018 г. Германия доби значително повече енергия от вятър и слънце и в същото време изгори по-малко въглища, петрол и газ", обясни федералният министър на околната среда Свеня Шулце (Германска социалдемократическа партия). Въпреки че намаляването на емисиите се дължи отчасти на метеорологичните и други специални ефекти, то също така показва, че "мерките за опазване на климата като разширяването на зелената енергия, въгледобива и търговията с емисии имат ефект".

В сравнение с 1990 г., сочат данните, Германия досега е ограничила емисиите си с 30,6% - целта за намаляване на емисиите с 40% за 2020 г. е труднопостижима, както стана ясно още преди публикуването на настоящите данни.

Според коалиционното споразумение между Християндемократическия съюз / Християнсоциалния съюз и Германската социалдемократическа партия емисиите трябва дори да спаднат с поне 55% до 2030 г. Според федералния министър на околната среда Шулце тази цел може да бъде постигната от Германия само със "свързан план и ясни отговорности". Поради тази причина политикът от Християндемократически съюз още веднъж припомни за проектозакона за изменение на климата, който според нея ще трябва да бъде завършен тази година, „така че Германия отново да се придвижи към целта”.

Бележка на редактора: В по-ранна версия на тази статия се посочва, че емисиите на парникови газове са паднали с 38 млн. тона или 4,2%. Федералната агенция по околна среда е поправила данните си по-късно. Основание за грешката в изчислението е невярна база данни за животинската популация. Броят не се увеличава, както се предполагаше, а спада. В резултат на това емисиите в селското стопанство също намаляха значително, а именно с 4,1%. Първоначално бе отбелязано, че емисиите в този сектор са се увеличили с 0,7%. След обявяването на грешката на 5 април коригирахме данните в статията.

Последни новини
Още от Новини от света