Атентаторът от Крайстчърч ще бъде подложен на психиатрична експертиза

Проверката ще установи дали Брентън Тарант е годен да бъде съден като вменяем. По време на изслушването му в съда той не показва никакви емоции

Снимка: Mark Coote/Bloomberg Снимка: Mark Coote/Bloomberg

На предполагаемия атентатор от Крайстчърч трябва да се направи психиатричен доклад. Това нареди компетентният съд на града на Нова Зеландия по време на изслушването на Брентън Тарант. Разследването трябва да определи процесуалната правоспособност., т.е. дали той е годен да бъде съден като вменяем. "Това е напълно нормална стъпка, не трябва да я тълкувате по някакъв начин", каза съдията от върховния съд Камерън Мандер. Това предава германският седмичник Die Zeit.

Той се противопостави със страхове, че австралиецът може да избегне дело предвид съмнения относно състоянието му. Все още не съществува дата за събедния процес. По време на настоящото съдебно заседание обвиненията са: 50 пъти убийство и опит за убийство в 39 случая.

Предполагемият извършител не се е явил на заседанието както обичайно, лично в съдебната зала, но е бил включен чрез видео връзка. Таррант е задържан в Окланд - на около 1000 километра от Крайстчърч , в единствения затвор на Нова Зеландия за максимална сигурност. По време на почивката той носи сиви затворнически дрехи и белезници. След около 30-минутно изслушване той напусна мълчаливо. Не показа и емоции. Въпреки че първоначално беше казано, че Таррант ще се защитава сам, адвокатите Шейн Тайт и Джонатан Хъдсън го представляваха. Скоро след ареста му той се отказа от подкрепата на първия обществен защитник. В съдебната зала бяха и множество роднини на жертви. Полицията присъстваше засилено около сградата. Нямаше инциденти.

Още по темата

16 ранени още са в болницата

На 15 март Таррант е стрелял по две джамии в Крайстчърч, убивайки 50 души и ранявайки почти толкова. 16 ранени все още трябва да бъдат лекувани в болница от огнестрелни рани. Според информация от клиниката един човек все още е в критично състояние.

Престъпникът е предавал големи части от акта с камера чрез Facebook на живо в интернет. Все още се разпространяват откъси от приблизително 17-минутно видео. Преди това е публикувал манифест с десни и расистки лозунги в Интерне , изпратен по електронна поща. Той също беше в контакт с австрийски десни екстремисти. Следователите заемат позицията, че нападенията са имали терористичен характер. Следващата съдебна среща с Таррант бе определена за 14 юни.

В резултат на нападението Нова Зеландия затегна законите си за оръжия. Притежаването на полуавтоматично оръжие, т.е. автоматично презареждане на оръжия, каквито е използвал стрелецът, сега се забраниха там. В съседна Австралия парламентът в четвъртък реши, че интернет компаниите, които излъчват видеозаписи на терористични атаки, могат да бъдат глобявани и техните инициатори да бъдат арестувани.

Последни новини
Още от Новини от света