Проблем с двигателите приземи нови два самолета на Boeing

Това е нов тежък удар по имиджа на американската компания

Двигател на Rolls-Royce за Boeing 787 Снимка: Brendon O'Hagan/Bloomberg Двигател на Rolls-Royce за Boeing 787 Снимка: Brendon O'Hagan/Bloomberg

Сингапурските авиолинии (Singapore Air) са установили проблем с двигателите на два от своите самолети от модел Boeing 787 при една от рутинните им проверки, предава Bloomberg.

Двете машини са приземени с диагнози „преждевременно износване на перките на двигателя“. Производителят на тази част в самолетите на Boeing е Rolls-Royce Holding и новината мигновено се отрази на цената на акциите му (спад с 2,7% в началото на деня).

Още по темата

Колаборацията между двете компании датира от 2016 г., като модификацията по двигателя за 787 е една от двете, които се прилагат за модела.

Rolls-Royce вече плати 1 млрд. долара наказателни глоби за своите перки през септември, когато бяха установени проблеми в 120 турбини Trent 1000, които намират приложение и в модела 787 на Boeing.

Едва ли моментът е особено подходящ за американския самолетостроител, тъй като пожарът от контролната система на 737 MAX все още не е потушен. Годината се очертава да е една от най-трудните в новата история на Boeing.

Припомняме, че Royce-Royce бе една от причините Airbus да се откаже от своя флагман A380, именно заради некачествените перки на двигателите. Сега компанията създава главоболия и на основния конкурент на европейския консорциум.

Последни новини
Още от Новини от света