Датски банки са нащрек за чуждестранно пране на пари

Консултативният финансов орган в Дания предупреждава банките за опасността зад граница

Пари Снимка: Pixabay Пари Снимка: Pixabay

Датската банкова система е подложена на сериозен риск от чуждестранно пране на пари, предупреждава Йеспер Берг – директор на консултативните финансови власти (FSA) в Копенхаген, цитиран от Bloomberg.

Берг съветва всички банки в Дания да работят по-усърдно върху защитата си от подобна незаконна дейност, защото това би могло да се превърне в изключително сериозен проблем пред цялата финансова система в скандинавската страна.

Още по темата

Най-голямата банка в страната Danske Bank е замесена в спрягания за най-фрапантен случай на пране на пари в историята на Европа. Голяма част от миналогодишните транзакциите за 230 млрд. долара са били извършени от съмнителни естонски източници. В следствие банката е изгубила почти половината от пазарната си стойност, а скандалът призовава за драстични мерки в Дания, сред които и по-голяма власт за FSA.

„Случилото се в Danske Bank е плачевно. В момента се справяме с проблем“, коментира Йеспер Берг. „Мерките, които предприемаме с датското правителство, ще ни посочат пътя към изграждането на най-стабилната рамка в Европа“.

Берг може и да остави името на Владимир Путин извън коментара си, но не пропусна възможността, за да противопостави датските и руските традиции във финансовия сектор.

„Скандинавската култура на доверие се сблъска с начина, по който се прави бизнес в Русия. Трябва да си вземем поука“, завършва коментара си директорът на FSA.

Последни новини
Още от Новини от света