Бюджетният дефицит и дългът на Италия - заложници на глобалната рецесия

Според ОИСР италианската икономика ще се свие с 0,2% през 2019 г.

Снимка: Victor Sokolowicz/Bloomberg Снимка: Victor Sokolowicz/Bloomberg

Финансовите проблеми на Италия ще се задълбочат през тази и следващата година, като дългът и бюджетният дефицит на страната ще нараснат заради рецесията и по-големите държавни разходи. Това прогнозира днес в специален доклад за Италия Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), предава Investor.bg.

Организацията, чиято централа е в Париж обяви, че дефицитът на Италия ще се повиши до 2,5 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) през тази година, което е над заложената цел от 2 процента, одобрена от Рим и Брюксел през декември.

Италианската икономика ще се свие с 0,2% през тази година, прогнозира ОИСР, което потвърждава прогнозата от миналия месец, преди да нарасне с 0,5 процента през 2020 година.

Политическата несигурност и високите разходи по заемите ще ограничат положителния ефект от предприетата експазионистична политика на коалиционното правителство, съставено от Движение "Пет звезди" и "Лигата", предупреждава ОИСР.

Повечето други анализатори очакват италианската икономика по-скоро да попадне в стагнация, отколкото да се свие през тази година. Правителството все още предвижда официално растеж от 1 процент, въпреки че се очаква да намали тази прогноза в нов проектодокумнет по-късно този месец.

Още по темата прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света