Местни избори в Турция тестват управлението на Ердоган

Опозицията в страната избра да работи в необичайна коалиция

Снимка: Miguel Angel Sanchez/Bloomberg Снимка: Miguel Angel Sanchez/Bloomberg

По-малко от година след спечелването на нов мандат с широки правомощия, президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и управляващата “Партия на справедливостта и развитието” се изправят пред местни избори, които ще се окажат своеобразен тест за политиката на държавния глава, пише Bloomberg.

През последните седмици турската икономика навлезе в рецесия, докато валутата на страната се колебаеше и обезценяваше спрямо долара. В резултат Ердоган отправи предупреждения към противниците си в страната и извън нея за “високата цена”, която банкерите биха платили от подхранването на валутния хаос.

В последните дни на кампанията си дългогодишният лидер на Турция призова 82-милионната нация да подкрепи партията му вместо да ѝ “даде урок”.

Залогът от изборите в неделя е контрол над стотици кметски и местни съвети в 81 турски провинции, простиращи се между границите със Сирия и Гърция. 

На фона на влошаващата се икономическа ситуация в страната опозицията на Ердоган полага необичайни съвместни усилия, за да се противопостави на президента и увеличената му власт.

Втората по големина опозиционна партия в парламента, прокюрдската Народна демократическа партия, избра да подкрепи кандидатите на опозиционния блок, воден от по-голямата Републиканска народна партия, заплашвайки успеха на Ердоган в ключови градове като столицата Анкара и Истанбул - център за бизнеса в Турция.

 

Последни новини
Още от Новини от света