Конте отново опита да потуши напрежението между популистките си вицепремиери

Последният сблъсък между Матео Салвини и Луиджи ди Майо беше през уикенда

Вицепремиерите на Италия Луиджи ди Майо и Матео Салвини. Снимка: Giulio Napolitano/Bloomberg Вицепремиерите на Италия Луиджи ди Майо и Матео Салвини. Снимка: Giulio Napolitano/Bloomberg

Италианският министър-председател Джузепе Конте отправи критики към вицепремиера Матео Салвини, лидер на партия “Лига”, сигнализирайки, че напрежението между членовете на популистката коалиция остава високо, пише Bloomberg.

Последният сблъсък между лидерите на движението “Пет звезди” и партия “Лига” беше през уикенда, когато Салвини посети консервативен конгрес за семейните ценности във Верона, който вицепремиерът Луиджи ди Майо, лидер на “Пет звезди”, определи като “средновековен”.

По време на събитието Салвини не спести критиките си към Ди Майо, обвинявайки го, че не прави достатъчно по повод процедурите за осиновяване, което предизвика острата реакция от страна на Конте.

Длъжностните лица трябва “да се учат и работят всеки ден в министерствата преди да правят изказвания, които може да се окажат объркващи”, обяви в изявление късно в събота премиера.

Намесата на Конте внася нов фронт в напрежението между вицепремиерите Салвини и Ди Майо, тъй като именно 54-годишният министър-председател често е определян като балансьора в техните отношения.

Вече стана обичайно Конте да прекарва голяма част от времето си в преговори с двамата министри, които спорят по въпроси от имиграционната политика до изграждането на високоскоростна железопътна връзка между Торино и Лион.

 

Последни новини
Още от Новини от света