Daimler затяга коланите при администрацията

Производителите на автомобили са изправени пред инвестиции за милиарди евро заради преструктурирането си

Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Германският автомобилен производител Daimler ще фокусира инициирания си наскоро курс за строги икономии първоначално върху администрацията.

„Трябва да съкратим съществуващите разходи, за да освободим средства за инвестициите в бъдещето", каза главният директор по човешките ресурси в Daimlers Вифрид Порт, имайки предвид предстоящата трансформация към електромобилността. „В момента фокусът (на съкращенията на разходи, б. ред.) със сигурност ще падне повече върху администрацията, отколкото върху производството", добави той, цитиран от DPA.

Излизащият от концерна главен изпълнителен директор Дитер Цетше обяви по време на пресконференцията в началото на февруари „контрамерки“ за увеличаване на рентабилността в сегмента на леките автомобили. BMW и Volkswagen вече обявиха подобни програми за строги икономии.

Производителите на автомобили са изправени пред инвестиции за милиарди евро заради преструктурирането си към електромобилност. VW дори иска да съкращава работни места, а BMW ще спести 12 млрд. евро през следващите четири години. В Daimler все още няма конкретни изчисления.

„Има много малки сумички, които обаче правят заедно сериозна сума“, казва Порт. „По-малко съветници, по-малко пътувания, по-малко хартиени документи и консумативи по време на срещите, по-висока ефективност“. Той обаче не казва изрично колко пари точно Daimler възнамерява да спести.

Той вижда потенциал особено по отношение на разходите за командировки. „Мисля, че 50-процентно намаляване на разходите в тази сфера е осъществимо", каза Порт. „Трябва да признаем: полет до Берлин е струва особено много, но това се размножава бързо“. Според материал на Stuttgarter Nachrichten разходите по пътуванията наскоро са излезели извън контрол.

Неотдавна Daimler опрости процедурите за одобрение на служебни пътувания с оглед на намаляването на бюрокрацията.

Поради прехода към електромобилност обаче и някои задачи в производството на Daimler вече няма да бъдат необходими в бъдеще. Дали и колко работни места ще са засегнати, зависи според Порт от това колко електрически автомобили Daimler ще успее да продава в бъдеще и колко от тях ще произвежда сам. „Ако гледаме на това с бистър ум и добро планиране, като вземем предвид демографските промени и естествените флуктоации, считаме, че въпросът е напълно управляем", каза Порт.

Уволненията на около 130 000 служители на постоянен трудов договор в Германия са изключени – за идните няколко години. След одобрение на годишното общо събрание през май Daimler планира реорганизация на трите области - автомобили, камиони и услуги под едно крило. Ако служителите са съгласни, те ще получат гаранция за заетост до края на 2029 г. Според Михаел Хеберле, ръководител на работническия съвет (синдикалната организация) в централата на Daimler в Щутгарт-Унтерюркхайм, ще е необходимо да се потърсят нови задачи за някои от служителите.

Daimler се е ангажирал според него да осигури достатъчна заетост и да инвестира 35 млрд. евро в германските заводи. Работническият съвет има и собствени идеи: „Ние вярваме, че не всяка задача, която се възлага на външни изпълнители, е по-евтина", казва Хеберле.

Последни новини
Още от Новини от света