Daimler се оплака за нарушени патенти от Nokia

Технологичните компании и телекомите играят все по-важна роля в автомобилната индустрия

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Германският автомобилен концерн Daimler е подал оплакване пред антитръстовите регулатори на ЕС заради патенти на Nokia, които са от съществено значение за комуникациите в колата. Ходът подчертава напрежението между технологичните компании и автомобилната индустрия при използването на ключови технологии, отбелязва Ройтерс, цитирана от Investor.bg.

Технологичните компании и телекомите играят все по-важна роля в автомобилната индустрия, като техни технологии са използвани в системите за навигация, комуникацията между автомобилите и самоуправляващите се коли.

Daimler не е отговорила на молбата на Ройтерс за коментар, изпратена в извънработно време. Европейската комисия е потвърдиха, че е получила жалбата на Daimler.

„Комисията получи жалба от Daimler срещу Nokia и я преценяваме“, заяви говорителят Рикардо Кардосо в имейл.

Nokia съобщи, че Daimler опитвала да заобиколи изваждането на лиценз. „Въпреки че предлагаме широка гама от варианти за автомобилните производители, включително чрез доставчиците им от първо ниво, Daimler се въздържа да извади лиценз за изобретенията на Nokia, които вече използва“, заяви говорителят на Nokia Марк Дърант.

Какъв е бизнесът с патенти на Nokia вижте в продължението на материала в Investor.bg!

Последни новини
Още от Новини от света