AstraZeneca инвестира 6,9 млрд. долара в японска програма за борба с рака

Това е най-солидната инвестиция на компанията за последните 10 години

Логото на Daiichi Sankyo в Токио Снимка: Toru Hanai/Bloomberg Логото на Daiichi Sankyo в Токио Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

AstraZeneca ще се превърне в най-голямата фармацевтична компания за борба с рака, след като вложи внушителните 6,9 млрд. долара в изследването на японската компания Daichi Sankyo Co., пише Bloomberg.

Бринаскошведската компания ще плати 1,35 млрд. долара в аванс, за да се включи в разработката на терапията наречена „trastuzumab deruxtecan“. Останалите пари ще бъдат плащани поетапно за постигането на високи цели в продажбата и маркетинга. Разходите за разработка и комерсиализация ще бъдат поделени по равно между двете компании.

Още по темата

Експерти смятат, че тази инвестиция ще наклони сериозно везните в полза на AstraZeneca в надпреварата във фармацията за разработка на ефективно лечение срещу рака. Пробивът в генната модификация и манипулацията на Т-клетките удължи по безпрецедентен начин живота на онкоболните пациенти по света. Това разгърна пазара на лекарствата срещу рак до 133 млрд. долара годишно и съвсем естествено се превърна в най-голямата битка за надмощие в тази сфера. Британският конкурент на AstraZeneca GlaxoSmithKline миналият месец плати на германската компания Merck KgaA 4,2 млрд. долара, за да получи достъп до обещаващата ѝ омуноонкологична терапия.

AstraZeneca обяви, че ще финансира проекта частично с продажба на акции в размер на 3,5 млрд. долара. Това обезцени пазарната ѝ стойност с 5,2% в Лондон този петък, което е най-големият спад от октомври насам. Но от четвъртък насам се отчита ръст с 31% на годишна база. Това е два пъти по-голям ръст от този на конкурента GlaxoSmithKline.

Новината предизвика повишаване с 16 на 100 в цената на акциите на Daiichi Sankyo на азиатския пазар. Това е петъчен рекорд за Токио, що се отнася до третата по големи фармацевтична компания в Япония.

Решението за инвестиция е най-смелото до момента за изпълнителния директор на AstraZeneca Паскал Сорио. Той недвусмислено цели да превърне компанията в глобална сила в борбата с рака, конкурирайки се с Merck & Co. Изследването на Daiichi Sankyo е едно от малкото навлизащи във финален етап и при успех би преобърнало развоя на войната с „чумата на 21 век“.

Последни новини
Още от Новини от света