Търговията на метали трябва да се извършва с криптовалути

Най-богатият човек в Русия иска да се възползва от предимствата на дигиталните пари

Владимир Потанин в телевизионно интервю за Bloomberg в Лондон Снимка: Jason Alden/Bloomberg *** Local Caption *** Vladimir Potanin Владимир Потанин в телевизионно интервю за Bloomberg в Лондон Снимка: Jason Alden/Bloomberg *** Local Caption *** Vladimir Potanin

Руският милиардер и един от собствениците на компанията Nornickel Владимир Потанин възнамерява да използва криптовалута за търговията си с паладий.

Най-големият производител на благородния метал преговаря с швейцарски органи за използването на токени от швейцарския му фонд за паладий, споделя Потанин пред Bloomberg.

„Все по-често хората искат да използват децентрализирани мрежи и платформи без основен оператор. Ние трябва да вземем активна роля в подобен процес“, според най-богатия човек в Русия.

Компании в стокообмена и индустриалния сектор се стремят към прилагане на технологии за търговия, чрез блокчейн системни регистри, за да намалят разходите си и да спестят административно време. Някои от тях виждат в технологиите начин за следене на материалите по веригата, а други по-скоро искат да имат дигитални пари, обезпечени със стока.

Още по темата

Потанин казва още, че е представил идеята пред клиенти и част от тях настояват за токени, обезпечени с метал.

Например, ако клиент прецени, че няма нужда от цялата договорена доставка, тогава ще трябва да влезе в тежки преговори с доставчика или да приеме останалата част от метала, докато не му намери друг купувач. Но, ако клиентът има дигитален договор за токени, тогава много по-лесно ще препродаде ненужните количества на трета страна, обяснява предприемача.

„Транзакциите в токени са по-прости и удобни. Nornickel може да стартира такава дигитална платформа до края на годината, ако получи одобрение.“

В момента Nornickel работи по вътрешна дигитална платформа за транзакции със свои дъщерни компании. Това е добър начин за Руската централна банка да види практически тестове на идеята без това да се отразява цялостно на икономиката в страната, продължава Потанин.

Той очертава регулациите за въпросната платформа с юристи от Централната банка, но, за да има успех, ще трябва руското правителство да прокара закон за дигиталните финансови активи през следващото изслушване през април. Потанин вярва, че проектът ще бъде одобрен през лятото и до края на 2019 г. ще го стартира.

Основният проблем според милиардера е, че дигиталната платформа може да се управлява само от банките и борсите. Това трябва да се промени, защото транзакциите ще могат да се използват за много неща, които невинаги са в интерес на тези институции, обяснява още бизнесменът.

Магнатът развива и дигитална платформа за интелектуалната собственост, където стартъпти ще могат да предлагат идеите си и на индустриалните компании. Американската инвестиционна фирма BCG Digital Ventures е заявила подкрепа си за плана на Потанин.

Ако правителството в Русия отхвърли закона, тогава директорът на Nornickel ще го предложи в други страни. „А, ако го приеме, ефектът ще бъде огромен“, завършва милиардера.

Последни новини
Още от Новини от света