САЩ и Китай продължават да работят за търговско споразумение

Представители на Вашингтон ще посетят Пекин в края на седмицата

Снимка: Tim Rue/Bloomberg Снимка: Tim Rue/Bloomberg

САЩ и Китай възобновяват търговските преговори тази седмица в опит за постигането на споразумение, което да бъде първата стъпка по дългия път към икономическия мир, съобщава Bloomberg.

Главният търговски преговарящ от администрацията на президента Доналд Тръмп - Робърт Лайтхайзър, и министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин планират посещение в Пекин в четвъртък и петък, докато  вицепремиерът на Китай Лиу Хъ планира визита в САЩ идната седмица.

Възобновяването на преговорите доказва решението на двете най-големи икономики в света да достигнат до споразумение, чрез което да се избегнат бъдещи ескалации в 8-месечната търговска война между тях, която вече доведе до мита за над 360 млрд. долара върху износа на всяка от двете страни.

В радио интервю миналата седмица Лайтхайзър посочи, че има желание за постигането на споразумение, но „не е достатъчно обнадежден“, че това ще се случи.

„Работим по въпроса“, отбеляза Лайтхайзър. „Ако има възможност за добро споразумение – ще го сключим. В случай, че няма – ще намерим друг вариант“, коментира той.

Плановете за предстоящата среща между американския президент Доналд Тръмп и китайския му колега Си Дзинпин, която да сложи край на търговските преговори и да финализира евентуалното споразумение, бяха отложени за поне месец след първоначално обявения краен срок за постигането на сделка до началото на март. По последна информация срещата трябва да се проведе най-рано в средата на април.

Последни новини
Още от Новини от света