Защо Макрон все още държи отворена вратата на ЕС за Великобритания?

Париж не иска да се окаже изкупителната жертва за Brexit

Френският президент Еманюел Макрон и британският премиер Тереза Мей. Снимка: Andy Rain/Bloomberg via Pool Френският президент Еманюел Макрон и британският премиер Тереза Мей. Снимка: Andy Rain/Bloomberg via Pool

Френският президент Еманюел Макрон се препича на светлината на прожекторите около Brexit. Неговото противопоставяне на отчаяната молба на Обединеното кралство за отлагане на крайния срок за напускане на Европейския съюз (ЕС) по време на срещата на лидерите на блока миналата седмица беше сравнено с многократния отказ на генерал Шарл де Гол да позволи на Великобритания да се присъедини към Европейската общност през 60-те години на миналия век, пише Лионел Лоран за Bloomberg.

Безусловно забавяне? Не. Отлагане, което може да повлияе на европейските парламентарни избори през май? Не. Допълнителна помощ на британския премиер Тереза Мей и нейния разединен парламент? Не,не,не! Така синтезирано изглеждаха отговорите на френския президент към молбите на разединена Великобритания. 

Макрон и неговите министри изглеждат непреклонни.

И все пак Париж е по-гъвкав, отколкото се предполага, и именно Макрон остави вратата на Великобритания отворена обратно към ЕС, пише още Лоран.

Франция има конкуриращи се приоритети относно Brexit. Държавните служители и банкери, близки до финансовото министерство, се съсредоточиха най-напред върху привличането на бизнеса от Лондон. 

Сега тревогата обаче е насочена към потенциалното въздействие на един евентуален "твърд" Brexit върху търговския излишък на Франция с Великобритания, изчисляван на 3,5 млрд. евро. Излизането на Кралството без споразумение може да коства на Франция 3 млрд. евро от износа през 2019 г., посочват експерти.

Това по никакъв начин няма да помогне да се омилостивят уличните шествия на „жълтите жилетки“.

Обещаващите съобщения на Макрон в Twitter, насочени към френските граждани, които гласят, че страната е готова за Brexit без сделка, не звучат особено убедително.

Всеки, който реши да хване влак от Франция за Великобритания през последните седмици, ще разбере колко часа отнема митническата проверка. Същото се отнася и за товарните камиони, като в същото време никой не може да каже със сигурност колко негативни последици може да има подобен развой за риболовната промишленост, която може да се окаже лишена от богатите на рибни пасажи води на Великобритания само за една нощ.

Политически Brexit е сложна материя за Макрон. Вярно е, че стратегията му за европейските избори, като повторение на президентската му кампания през 2017 г., с която президентът се противопостави успешно на крайно дясната фигура на Марин Льо Пен, се възползва от очевидната липса на функционалност на Великобритания.

Париж обаче не желае да отчужди съсед, който има място в Съвета за сигурност към ООН и разполага с най-големия военен бюджет в ЕС.

Посланието на Макрон към европейските гласоподаватели очертава нов съвет за сигурност на ЕС, който ще включва Обединеното кралство като партньор. Френският държавен глава подписа нов двустранен договор с Тереза Мей на френско-британската граница през 2018 г. Двете съседни страни задълбочиха сътрудничеството си в областта на отбраната, както и в сферата на енергетиката.

Ето защо се говори, че Елисейският дворец се подготвя тихо за отлагане на Brexit отвъд май и юни, като в същото време търси начин да попречи на британците да нарушат гладкото протичане на европейските парламентарни избори.

Париж не иска да бъде изкупителна жертва за Brexit.

Последни новини
Още от Новини от света