ЕП прие спорните промени в правилата за авторското право в интернет

Измененията предизвикаха недоволството на технологичните компании и интернет активисти

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските депутати приеха промените в правилата за авторското право в интернет, предизвиквайки недоволството на технологичните компании, които посочиха, че измененията ще бъдат скъпи за тях и ще ограничат свободата на словото в мрежата, пише CNN. 

Европейският парламент гласува оспорваните промени във вторник, част от които предвиждат платформи като You Tube да бъдат задължавани да премахват незаконното съдържание от каналите си чрез автоматизирани филтри.

Според технологичните компании въвеждането на подобни изисквания ще им коства значителни финансови средства за изграждането на филтри, следящи съдържанието.

Председателят на ЕП Антонио Таяни посочи, че резултатите от вота ще "сложат края на съществуващия дигитален Див Запад и ще установят модерни правила". 

Google News също се оказа сред най-засегнатите. Според новите правила сайтът ще бъдат задължен да заплаща на авторите, издателите и медиите за използването на части от тяхното съдържание.

Новият закон "ще доведе до легална несигурност и ще засегне европейските творчески и дигитални индустрии", посочи в свое изявление Google.

"Детайлите също са от значение и очакваме бъдещата работа по тях", добавиха още от компанията. 

Интернет активисти предупредиха, че промените може да се приемат и като цензура в мрежата.

Последни новини
Още от Новини от света