ЕС е готов да се раздели с Великобритания без споразумение

Увеличава се броят на британците, желаещи отмяна на Brexit

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) промени тона, касаещ раздялата му с Великобритания без споразумение, посочвайки, че страните от блока са готови за последиците от подобен сценарий, съобщава Bloomberg.

Европейската комисия (ЕС) съобщи в свое изявление по-рано днес, че оттеглянето на Великобритания без сделка е „все по-вероятно“, имайки предвид последната среща на върха на ЕС в Брюксел миналата седмица, по време на която лидерите на страните членки на блока предложиха на британския премиер Тереза Мей Великобритания да напускане без споразумение до 12-ти април или отлагане на Brexit до 22-ри май.

Вариантът за неуредена раздяла между блока и Великобритания остава най-малко предпочитаната опция. Въпреки това Комисията посочи, че страните са готови за него и ако Кралството избере подобен сценарий, то той трябва да се случи възможно най-бързо.

Представители на ЕС уточниха, че нямат намерения за сключването на допълнителни споразумения с Мей, които да направят сделката ѝ по-атрактивна за британския парламент, а предприетите мерки от  страните в блока са едностранни и насочени към защитата на самите тях.

Междувременно представители на северноирландската партия DUP, на чиято подкрепа Мей разчита, посочиха, че за момента няма вариант да подкрепят премиера и постигнатото ѝ споразумение с Брюксел, тъй като нито един от вариантите, предложени им от Мей през уикенда, не е бил достатъчен, за да отмени възраженията им срещу споразумението.

Според член на партията възможността за Brexit без споразумение все още е валидна, но пък поемането на контрола върху процеса от британското правителство би било предпоставка за нарастващ хаос в Кралството. 

През уикенда милиони британци протестираха срещу раздялата между Великобритания и ЕС, посочвайки, че изборът им на референдума през 2016 г. е бил "неинформиран". 

Онлайн петиция в Кралството, настояваща за отмяна на Brexit, вече събра над 5 млн. подписа, информира CNN. Според медията броят на британците, участвали в подписката, значително е нараснал след изказването на премиера Мей в сряда, по време на което тя обвини британския парламент за неуредиците около Brexit

 

Последни новини
Още от Новини от света