Commerzbank и Deutsche Bank работят активно за бъдещо сливане

Междувременно германски профсъюзи заплашват със стачни действия заради вероятността от загуба на хиляди работни места

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Ръководството на германската Commerzbank има ясна стратегия за планираното сливане с Deutsche Bank и „работи усилено“ за достигането до споразумение във възможно най-кратки срокове, заяви главният изпълнителен директор на Commerzbank Мартин Цилке в съобщение до служителите на банката, цитирано от Euractiv.

Планираното сливане между двете най-големи частни германски банки увеличи страховете от предстоящи загуби на работни места: до 30 хил. служители могат да се окажат без работа, като над 10 хил. от тях са само във Франкфурт – германската финансова столица, сочат данни на профсъюза Verdi.

Deutsche Bank и Commerzbank са работодатели на общо 140 хил. души.

Страховете са свързани предимно с Commerzbank, тъй като тя е по-малката от двете финансови институции и в сценарий на сливане би претърпяла по-сериозни загуби.

На 17-ти март двете банки потвърдиха стартирали преговори за възможността за бъдещо обединение.

Профсъюзите настояват за стачки

“Ние отхвърляме възможното сливане между двете банки, защото десетки хиляди работни места ще бъдат загубени”, коментира представител на профсъюза Verdi.

Германският икономически ежедневник Handelsblatt посочи в петък, че служителите на двете банки планират съвместни стачни действия след среща на профсъюзите им, състояла се ден по-рано.

Според информация на всекидневника началото на протестите ще бъде на 28-ми март, като всеки следващ ден стачки ще има в различни градове в Германия.

Скептицизъм от основния акционер

Най-голямата компания за управление на активи в света - американската BlackRock, прие със скептицизъм възможността за сливане между двете банки. Говорейки по време на конференция във Франкфурт в петък, вицепредседателят на BlackRock Филип Хилдебранд посочи, че не е уверен в идеята.

Целта не трябва да бъде да се създаде огромна инвестиционна банка, базирана на американския модел, защото това „няма да проработи“, коментира той, като подчерта неразбирането си зад идеята за сливане. „Чий проблем ще бъде решен така“, попита Хилдебранд.

BlackRock е един от най-големите акционери и в двете банки. 

Без намеса от Европейската комисия

В интервю за германският всекидневник Die Welt заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис подчерта, че планираното сливане е „решение от частния сектор“ и ЕК няма да се намесва.

“Компаниите трябва да решават за себе си дали искат да се обединят и дали това би имало предимства за тях, или не”, отбеляза още той.

Още по темата

 

 

Последни новини
Още от Новини от света