Париж забранява протестите на Жълтите жилетки на определени места

След тези в Тулуза и Ница през уикенда Париж ограничава протестите на Жълтите жилетки. Важни сгради ще бъдат охранявани от антитерористично подразделение

Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg

Префектурата на полицията в Париж наложи забрана за протести на Жълтите жилетки на определени места. В събота са забранени митинги на Шанз-Елизе и около триумфалната арка. Също така пред Елисейския дворец, където се намира официалната резиденция на президента Емануел Макрон, и пред Народното събрание не трябва да се протестира. Това пише германският седмичник Die Zeit.

Преди това властите вече забраниха демонстрации в големите градове Ница и Тулуза в южната и югозападната част на страната. Правителството иска да предотврати нови бунтове като тези през изминалия уикенд. Демонстрантите на Шанз-Елизе са унищожили и частично са подпалили многобройни магазини миналата събота.

В Тулуза през последните няколко месеца многократните безредици бяха свързани с големи материални щети и наранявания. Там Жълтите жилетки не обявиха планираната си демонстрация в съответствие с наредбите, което оправда смисъла от забраната за демонстрация. В Ница китайският президент Си Дзинпин се очаква да бъде гост в неделя.

Преди да бъде публикувана забраната за демонстрации, френският президент Емануел Макрон нареди на войниците на френската антитерористична единица Сентинеле също да бъдат ангажирани в рамките на протестите на движението. Предполага се, че те охраняват обществени сгради и други институции, докато полицията предприема действия срещу демонстрантите.

Опозицията открито критикува това решение. Френските десни популисти, сред които Мари Льо Пен, заявиха, че правителството отъждествява Жълтите жилетки с терористи. Консервативните републиканци и лявата партия La France се опасяват по време на размириците войниците да не се окажат принудени да стрелят.

 

Последни новини
Още от Новини от света