Търговска сделка между САЩ и Китай няма да отмени американските мита

Според президента на САЩ са необходими гаранции, че Пекин ще изпълни обещанията си, преди санкциите да бъдат премахнати

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Alex Edelman/Bloomberg Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Alex Edelman/Bloomberg

На фона на предстоящия нов кръг от търговски преговори между САЩ и Китай американският президент Доналд Тръмп заяви, че санкциите срещу Пекин се очаква да останат в сила за „значителен период от време“, дори и след сключването на споразумение.

По думите му са необходими гаранции, че след постигане на сделка Китай ще се придържа към ангажиментите си. Представители на американската администрация са обсъждали възможността за постепенно премахване на митата, ако китайските власти покажат, че изпълняват части от сделката и съответно да ги наложат отново, ако Китай се отметне, съобщава в. Wall Street Journal.

„Не говорим за премахването им, говорим за това да ги оставим за съществен период от време“, посочи още президентът, като допълни, че китайските власти имат „много проблеми“ със спазването на „определени сделки“, посочва Bloomberg.

Подробностите около отмяната на налозите е част от преговорите между двете най-големи световни икономики и те ще бъдат обвързани с някои ключови искания на САЩ, свързани с трансфера на технологии, държавните субсидии за китайски компании, трансфера на данни и други. Очаква се американският търговски представител Робърт Лайтхайзър и финансовият министър Стивън Манучин да посетят Пекин следващата седмица, като надеждите са, че споразумение ще бъде постигнато до края на април.

Повече по темата четете в материала на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света